Περιεχόμενα
Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών στεγάζεται από το 2008 σε κτίριο του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη. Διαθέτει τρεις μεγάλες αίθουσες για τη μόνιμη έκθεση, μία αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, σύγχρονους χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης κοινού, αμφιθέατρο, αναψυκτήριο, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες αρχαίων και υπαίθριο χώρο στάθμευσης οχημάτων.
Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου ολοκληρώθηκε το 2011 και εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. και προέρχονται από την πόλη των Πατρών, καθώς και από περιοχές της νότιας και της δυτικής Αχαΐας.
Πώς να πάτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Διεύθυνση: Νέα Εθνική Οδός Πατρών – Αθηνών 38-40, Τ.Κ. 264 42
Τηλέφωνο: +30 2613 616100
e-mail: [email protected]
Ιστοσελίδα
Χάρτης
Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου:
- 6 Μαρτίου – Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
- 18 Απριλίου – Διεθνής Ημέρα Μνημείων
- 18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων
- Το τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
- Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου
- 28 Οκτωβρίου
Αργίες (κλειστό)
- 25 Δεκεμβρίου
- 26 Δεκεμβρίου
- 1 Ιανουαρίου
- Κυριακή Πάσχα
- 25 Μαρτίου
- 1 Μαΐου
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Πάτρας
Πρόκειται για τη λαογραφική συλλογή και το αρχειακό υλικό του Πολιτιστικού Κέντρου Πατρών, που τεκμηριώνουν ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Παρουσιάζεται υλικό που αφορά:
στην καλλιέργεια της γης και στην παρασκευή ψωμιού, στην καλλιέργεια του αμπελιού, στην παρασκευή κρασιού και τσίπουρου,
στην κτηνοτροφία, στα αντικείμενα οικιακής χρήσης στην επεξεργασία του μαλλιού και στην υφαντική με παραδοσιακό αργαλειό και επίσης από παραδοσιακά εργαστήρια όπως: Υφαντική, Τυπογραφείο, Πιλοποιείο, Κηροπλαστείο, Υποδηματοποιείο.
Οι οργανωμένες ξεναγήσεις των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους του Μουσείου.
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (Δωρεά του Πολιτιστικού Κέντρου Πατρών στον Δήμο Πατρέων από το 2012) στεγάζεται στις αίθουσες Χάνσεν του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Πατρών (πλατεία Κορύλλων – ‘Ανω Πόλη).
Πώς να πάτε στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης
Διεύθυνση: Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, Πλατεία Κορύλλων 2, Άνω Πόλη, Πάτρα
Τηλέφωνο: +30 2610 279008 – +30 2610 624088 – +30 2610 390937
Χάρτης
Μουσείο Τύπου Πάτρας
Το Μουσείο Τύπου, ιδρύθηκε από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων με έδρα την Πάτρα το 1956. Σκοπός του είναι η συγκέντρωση και η διαφύλαξη εφημερίδων, περιοδικών, χειρογράφων και άλλων εντύπων, που είναι απόδειξη για την ιστορία του τόπου μας. Μέρος της συλλογής αποτελούν εφημερίδες από το 1815, χιλιάδες περιοδικά από 1867, ημερολόγια, σπάνιες εκδόσεις κ.α.
Αναζητήστε έντυπα και τεκμήρια ηλεκτρονικά μέσα από το ψηφιοποιημένο αρχείο στη σελίδα του μουσείου.
Πώς να πάτε στο Μουσείο Τύπου
Διεύθυνση: Μαιζώνος 200, 262 22, Πάτρα
Τηλέφωνο: +30 2610 310488
e-mail: [email protected]
Ιστοσελίδα
Χάρτης
Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (MET) Πάτρας
Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας ξεκίνησε το 2001 ως Εργαστήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Σήμερα ασχολείται με την απόκτηση, συντήρηση και μελέτη τεκμηρίων των Επιστημών και της Τεχνολογίας που αφορούν κυρίως στα υπάρχοντα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στόχος του μουσείου να διαδώσει την επιστήμη στο ευρύ εκπαιδευτικό κοινό καθώς και να υποστηρίξει τη διδασκαλία της ιστορίας της τεχνολογίας. Μέσα από την προβολή της τεχνολογικής κληρονομιάς και των σύγχρονων επιτευγμάτων δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να κατανοήσει τον κόσμο των θετικών επιστημών.
Πέραν της μόνιμης έκθεσης “Οι τηλεπικοινωνίες στη ζωή μας” μέσα σε 3 θεματικές ενότητες και τις περιοδικές εκθέσεις, στο μουσείο πραγματοποιούνται ενημερωτικές και επιμορφωτικές ημερίδες, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις που απευθύνονται σε διάφορα είδη κοινού.
Επισκέψεις ομάδων και εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται σε συνεννόηση με το προσωπικό του Μουσείου.
Πώς να πάτε στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας
Διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Πατρών, 261 00, Ρίο
Τηλέφωνο: +30 2610 969973, +30 2610 996732
e-mail: [email protected]
Χάρτης