Η Πάτρα σήμερα

Η Πάτρα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου και η τρίτη μεγαλύτερη της Ελλάδας με πληθυσμό που ανέρχεται στους 167.446 κατοίκους, σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 2011. Η Πάτρα είναι πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Είναι το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας και αυτό με την υψηλότερη κίνηση προς την ευρωπαϊκή δύση.

 

Ιστορία της Πάτρας

H αρχαία Πάτρα με πυρήνα την Αρόη επεκτάθηκε και οχυρώθηκε από τον Πατρεύς τον Αχαιό από τη Σπάρτη. Το 146 π.Χ. η Πάτρα υποτάσσεται στην Ρώμη. Η στρατηγική της θέση, παραθαλάσσια καλυμμένη από το Παναχαϊκό όρος, σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, πολύ κοντά στα Ιόνια νησιά και στο δρόμο προς την Ιταλία, έκανε τον αυτοκράτορα Αύγουστο να διακρίνει την προνομιακή και επίκαιρη θέση της και φρόντισε να εγκατασταθούν αρκετοί Ρωμαίοι.

Ιστορικό αρχείο Πάτρα PatrassoΑπό τότε Ρωμαίοι αυτοκράτορες όπως ο Τιβέριος, ο Νέρων και ο Αδριανός αλλά και άλλοι βοήθησαν δίνοντας προνόμια στην Πάτρα, η οποία γρήγορα άλλαξε σε μια πόλη υψηλής αισθητικής και ενδιαφέροντος. Κατά το 2ο αιώνα μ.Χ. η Πάτρα βρίσκεται στη μεγαλύτερη ακμή της. Κατά τη διάρκεια ηγεσίας του Νέρωνα ο Απόστολος Ανδρέας τη μεταβάλλει σε πεδίο σύγκρουσης θρησκευτικών μαχών μέχρι την τελική διάδοση και επικράτηση του Χριστιανισμού.

Κατά τη βυζαντινή περίοδο έπειτα από την προσπάθεια κατάληψής της από Σλάβους και Αβάρους η πόλη αναπτύσσεται εμπορικά μέχρι το 1205 όπου καταλαμβάνεται από του Φράγκους και ακολουθούν το 1458 οι Οθωμανοί.

Στην προσπάθεια σειράς εξεγέρσεων η πόλη σχεδόν καταστρέφεται μέχρι το 1867 όπου καταλαμβάνεται από του Ενετούς μαζί με όλη σχεδόν την Πελοπόννησο. Στις 25 Μαρτίου του 1821 στην Πάτρα κηρύσσεται η Ελληνική Επανάσταση από τον Δεσπότη Παλαιών Πατρών Γερμανό. Το 1828 απελευθερώνεται από τον στρατάρχη Μαιζών με Γαλλικά στρατεύματα και παραδίδεται στην νεοσυσταθείσα Ελληνική Κυβέρνηση.

Ιστορικό αρχείο κάστρο Πάτρας

Η σύγχρονη πόλη θεμελιώθηκε από τον Καποδίστρια στα συντρίμμια της αρχαίας. Μέχρι σήμερα στηρίχθηκε σε μια μακρά βιομηχανική παράδοση με αρκετές επιχειρήσεις να εστιάζουν στις εξαγωγές. Η ύπαρξη Βιομηχανικής Ζώνης και  Βιοτεχνικού Πάρκου τόνωσε ακόμα και σήμερα την οικονομία και παράλληλα η λειτουργία  Ερευνητικών Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προσφέρουν ακόμα περισσότερο στην ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Δείτε εδώ ένα λεύκωμα με πολλές φωτογραφίες και αρχείο από την παλιά Πάτρα.

Φάρος παλιά Πάτρα

Παλιά Πάτρα, Πλατεία Γεωργίου